Kategoriat
Korvakeloidi

Korvakeloidin painehoito

Korvalehden keloidi on liikakasvuinen arpi, joka hoitamattomana voi kasvaa usean sentin kokoiseksi. Keloidiarven hoito on haasteellista ja parhaat hoitotulokset saadaan yleensä useamman hoitomenetelmän yhdistelmällä. Korvakeloidia hoidetaan mm. kortisoni-injektioilla sekä painehoidolla. Myös korvakeloidin poistoleikkauksen jälkeen arpihoidon toteuttaminen on tärkeää ehkäisemään uuden keloidiarven kasvua.

Painehoidolla aiheutetaan keloidiarpeen tai keloidin poiston leikkausarpeen puristus, joka estää keloidikasvua. Paineen vaikutuksestaa keloidiarven kollageenisäikeet järjestäytyvät uudelleen, jolloin arpi madaltuu sekä pehmenee.

Keloidiarvessa on sinnikäs alttius arven uudelleen kasvuun, minkä vuoksi hoitoajat ovat pitkiä, useita kuukausia, jopa vuosia. Jos painehoito lopetetaan liian aikaisin, saattaa jo kerran rauhoittunut keloidi aktivoitua kasvamaan uudelleen.

Hoidollinen paine korvakeloidin hoidossa

Arven painehoidossa on tärkeää saada arpeen oikea hoidollinen paine. Riittävästä ja optimaalisesta paineen määrästä on korvakeloidin hoidossa melko vähän tietoa. Yksi syy on se, että painehoidosta on melko vähän tutkimustietoa. Korvan keloidiarpeen kohdistuvan paineen voimakkuutta on myös vaikea mitata. Käytännön ohjeena hoidollista painetta määritellessä on, että paineen pitää tuntua, mutta se ei saa aiheuttaa kipua. Painehoitotuotteissa on myös vähän sellaisia vaihtoehtoja, joissa paineen määrää pystytään valitsemaan ja vaihtamaan tarpeen mukaan.

Korvakeloidin hoidollisen paineen valinta ja säätely painenapilla

Toidean valmistamilla korvakeloidin hoitoon tarkoitetulla painenapeilla arpeen saadaan valittua ja tuotettua sopiva hoidollinen paine asiakaslähtöisesti. Paineen valinnan ja painehoidon seurannan toteuttaa arvenhoitoon perehtynyt terveydenhuollon ammattilainen yhteistyössä asiakkaan kanssa.

Painenapit asetetaan korvalehden molemmin puolin hoidettavan arpikudoksen jäädessä nappien väliin. Oman kokemuksemme mukaan ohuemmalle ja pehmeälle kudokselle (esim. keloidiarven poistoleikkauksen jälkeen) saattavat 550g painenapit olla riittävät ehkäisemään keloidikasvun uusiutumista. Olemme käyttäneet omilla asiakkaillamme myös 810g painenappeja poistoleikkauksen jälkeisessä painehoidossa tai pienen keloidin arvenhoidossa. Mitä paksumpi ja tiiviimpi kudos painenappien välissä on, sitä suurempi pitovoima tarvitaan sopivan paineen aikaansaamiseksi. Pitovoimaltaan 1200g oleva painenappi tuottaa napakamman paineen esim. koholla olevaan keloidiarpeen.

 

Pitovoimaltaan erilaisia painenappeja voidaan myös yhdistellä sopivaa painetta valitessa eli korvalehden etupuolella voi olla pitovoimaltaan erilainen painenappi kuin korvalehden takapuolella. Tämä antaa useita mahdollisuuksia paineen yksilölliseen valintaan heti hoidon alkumetreiltä lähtien, kuin myös paineen säätelyyn arpikudoksen pehmentyessä hoidon aikana. Toidean valmistamien painenappien valikoimassa olevat neljä eri pitovoimaa varmistavat hyvän hoidollisen paineen saamisen eri paksuisiin arpiin.

Heräsikö kysymyksiä? Ota yhteyttä meihin.
Kiinnostuitko korvakeloidin hoidon painenapeista?

Katso lisää tietoja tuotteet sivulta.

 

 

Kirjoittanut Johanna Hytönen

Johanna on toimintaterapeutti jolle on kertynyt kokemusta ja työvuosia aikuissomatiikan puolelta vuodesta 2002 lähtien. Käsillä tekeminen ja innovatiivisuus on ollut aina Johannan sydäntä lähellä. Kokemusta Johannalta löytyy käsikirurgisten asiakkaiden kuntoutuksesta ja ortoosihoidosta sekä arvenhoidon toteuttamisesta. Erityisenä mielenkiinnon kohteena Johannalla on kipukuntoutus ja sen kehittäminen. Vapaa-ajalla Johannan voit löytää lenkkipolulta, musiikin parista tai tuunaamasta vanhoja huonekaluja.