Kategoriat
Toidea Toimintaterapia

Toidean ensimmäinen vuosi pian takana. Mitä nyt mielessä?

Vuosi sitten ajatukset Toidean suhteen olivat lähinnä kysymyksiä. Alkuvuodesta 2018 teimme kaksi tärkeää ja rohkeaa päätöstä; päätimme hakea painenappikeksinnöllemme hyödyllisyysmallisuojaa ja perustaa yrityksen, josta tulikin kaksi yritystä Toidea brändin alle.

Olen viime vuodesta sekä hyvin kiitollinen että myös ylpeä. Olen kiitollinen kaikille meitä opastaneille, avustaneille ja tukeneille henkilöille. Olen myös ylpeä meidän ensimmäisestä vuodestamme. Olemme selvittäneet lukuisia yrittäjyyteen liittyviä asioita ja saaneet yrityksemme hyvin käyntiin. Olemme saaneet hyvän vastaanoton painenappi-tuotteellemme ja päässeet jo hieman kehittämään tuotevalikoimaamme kokojen ja painehoidon voimakkuuden valikoiman suhteen.

Painenappi hyödyllisyysmallijulkaisuun

Päätös hakea painenapille hyödyllisyysmallisuojaa patentti- ja rekisterihallituksesta tuotti meille hakuprosessin aikana paljon oppimisen kokemuksia. Varsinkin alkuvaiheessa kysymyksiä suorastaan sateli. Onko kehittämämme korvakeloidin painehoitoväline riittävän keksinnöllinen? Voimmeko hakea keksinnölle patenttia? Mitä kaikkea hakuprosessiin kuuluu? Miten suojavaatimukset kirjataan suomeksi ja ruotsiksi? Miten osaamme piirtää tuotteen mallipiirustukset hyväksyttävällä tavalla? Nyt olemme hieman viisaampia patenttiasioissa ja voimme todeta, että toimintaterapeutin kyky pilkkoa ja analysoida asioita voi auttaa yllättävissä tilanteissa. Kannattaa rohkeasti yrittää ja toimia sinnikkäästi tavoitteidensa eteen.

Syksyllä PRH:n kirje tipahti Johannan postilaatikkoon. Kirje sisälsi päätöksen: keksintömme oli rekisteröity kansainvälisen pantenttiluokituksen mukaisesti. IPR – Intellectual Property Rights – eli teollisoikeudet ja tekijänoikeudet suojaavat yritystä ja sen tuotteita kopiointia vastaan ja tuovat mahdollisuuden niiden kaupalliseen hyödyntämiseen. Hyödyllisyysmalli on patentin tavoin yksinoikeus käyttää keksintöä. Hyödyllisyysmallin voi saada tekniseen ratkaisuun, jota voidaan käyttää teollisesti. Hyödyllisyysmalli on tarkoitettu yksinkertaisille laite- ja tuotekeksinnöille. Sen sijaan menetelmää tai käyttöä ei voi suojata hyödyllisyysmallilla: ne voi suojata vain patentilla.

Toimintaterapiaa, kipukuntoutusta, käsiterapiaa

Painenappien lisäksi aloitimme loppukesästä toimintaterapiapalveluiden tuottamisen sivutoimisesti Pihlajalinna Seinäjoessa. Toimiminen uudessa ympäristössä virittää uudella tavalla miettimään omaa työtään ja palveluiden tuottaminen yrittäjänä antaa erilaiset raamit toiminnalle. Työmme Pihlajalinnassa on tässä vaiheessa vaikeaa kipusairautta sairastavien toimintaterapiaa sekä ortopedisten asiakkaiden yläraajakuntoutusta.  Kiputoimintaterapian kehittäminen on hyvin mielenkiintoinen haaste ja jokaisen asiakkaan kanssa erilainen prosessi. Juuri nyt erityisen perehtymisen alla on uni ja keväämmällä paneudumme koulutuksen myötä lisää GMI-menetelmään. Painenappien puolella olemme tehneet kokeiluja eri muotojen kanssa. Niistä lisää sitten tuonnempana.

On ilo olla toimintaterapeutti. Tämä työ antaa aina uutta.

Kirjoittanut Ulla Sippola

Ulla on toimintaterapeutti, jolla pitkä kokemus aikuissomatiikan puolelta. Ulla on erikoistunut yläraajakuntoutukseen ja on tehnyt käsiterapiapotilainen toimintaterapiaa jo vuodesta 1990. Käsiterapian lisäksi erityisosaamista löytyy myös mm. kipukuntoutuksesta ja arpihoidoista.
Erilaiset käden taidot ja luovuus näkyvät sekä Ullan työssä että harrastuksissa. Metsä ja luonto yleensäkin on Ullalle tärkeää ja Ulla liikkuu luonnossa patikoiden, iltarasteilla suunnistaen ja partiojoukkueen kanssa retkeillen.

Yksi vastaus aiheeseen “Toidean ensimmäinen vuosi pian takana. Mitä nyt mielessä?”

Hei kivaa, näemme ilmeisesti sitten GMI koulutuksessa keväällä. Rohkeutta ja sitkeyttä yrittäjyys vaatii ja etenkin kipuasiakkaiden kanssa. Mutta se on myös todella palkitsevaa ja itse en ainakaan näin 10 vuoden jälkeen ole katunut.